ROK SZKOLNY 2019 / 2020
SZKOLNY KONKURS KULINARNY - "Master Chef Junior"
MAMY TO!!!
😃😃😃
MISTRZOWIE W SZKOLNYM KONKURSIE KULINARNYM "MASTER CHEF JUNIOR"I miejsce Miłosz S. z kl. III b
II miejsce Mikołaj G. z kl. II a
III miejsce Nina D. z kl.III b oraz Helena S. z kl.III cZapraszamy do obejrzenia filmiku z naszymi MISTRZAMI KULINARNYMI!
BRAWA!!!
👏👏👏👏👏Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów kulinarnych!
👍👍👍😃😃😃👏👏👏Cieszymy się, że konkurs się podobał.
O czym świadczy podziękowanie od jednego z uczestników - Mikołaja z mamą.DZIĘKUJEMY!!!
❤️❤️❤️Organizator: Katarzyna Perniok
KARTKA DLA MEDYKA
Nasza szkoła przyłącza się do OGÓLNOPOLSKIEJ AKCJI - #KARTKADLAMEDYKA
Akcja polega na narysowaniu, namalowaniu czy stworzeniu kartki / rysunku z życzeniami i podziękowaniami dla medyka. W taki sposób możemy okazać im wdzięczność za trud i poświecenie,jednocześnie zapewnić ich o Naszym wsparciu, szacunku dla tego co dla nas wszystkich robią.
Lekarze, Pielęgniarki, Ratownicy, Laboranci, Salowe, Farmaceuci...
Stoicie na pierwszej linii frontu w walce z nieznanym wrogiem. Toczycie bitwę z koronawirusem o nasze zdrowie i życie.
DZIĘKUJEMY WAM za trud i poświęcenie!!!!
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA I CZYSZCZENIA MASKI
Maseczki Pani Kasi!
Pani Katarzyna Perniok, dołączyła do społecznej akcji pn. „Kluczborskie krawcowe szyją dla służby zdrowia”, której celem jest szycie maseczek dla przychodni, szpitali, domów pomocy społecznej i wielu innych potrzebujących osób.
Pani Kasia nagrała krótki filmik, w którym prezentuje jeden ze sposobów uszycia maseczki.
Chętni uczniowie (również Ci, którzy nie mają w swoim planie lekcji techniki) mogą wykonać taką maseczkę w domu.
Uczniowie, którzy uszyją maseczkę, prosimy aby skontaktowali się za pośrednictwem Librusa z Panią Katarzyną Perniok.
Zachęcamy
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ)
Szanowni Państwo,
uprzejmie informuję, że Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ), które zostało utworzone w 2017 r. przez Instytut Żywności i Żywienia, udostępniło materiały do wykorzystania w realizacji treści z zakresu edukacji zdrowotnej.
Na stronie internetowej Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej www.ncez.pl zamieszczone są materiały na temat żywienia dzieci i młodzieży (np. zbilansowane jadłospisy) oraz informacje o aktualnych wydarzeniach i kampaniach edukacyjnych kierowanych do rodzin i szkół.
W ramach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej we współpracy z Ministerstwem Zdrowia powstało także Centrum Dietetyczne Online (CDO), czyli bezpłatna internetowa poradnia dietetyczna, do której dostęp jest możliwy poprzez stronę internetową www.poradnia.ncez.pl
Za pośrednictwem CDO każda osoba może skorzystać z profesjonalnej konsultacji dietetycznej. W konsultacjach mogą brać udział rodzice, którzy chcą zapewnić swoim dzieciom prawidłowy sposób odżywiania, zmienić niewłaściwe nawyki żywieniowe czy zastosować dietoterapię w przypadku nadwagi i otyłości.
Informację o Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Centrum Dietetycznym Online uznajemy za ważną ze względu na problematykę, której dotyczy, jak również ze względu na umożliwienie nauczycielom realizującym treści nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej wykorzystania udostępnionych zasobów edukacyjnych.
Zadaniem szkoły jest kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym ugruntowanie wiedzy o prawidłowym odżywianiu się[1]. Realizacja tego zadania oparta jest głównie na ustalonych w podstawie programowej celach kształcenia i treściach nauczania z zakresu edukacji zdrowotnej.
Poniżej przekazujemy również linki do dokumentów:
Pismo do dyrektorów szkół w sprawie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej
Ulotka Centrum Dietetyczne Online
Łączę wyrazy szacunku
Alina Teresa Sarnecka
Dyrektor
Departament Podręczników, Programów i InnowacjiUdział w konferencji - "Zdrowie jako wartość i zasób"
Koordynator zespołu ds. PROMOCJI ZDROWIA p. Katarzyna Perniok, uczestniczyła w bardzo ciekawej konferencji pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Opolskiego Andrzeja Buły "Zdrowie jako wartość i zasób".
AKCJA PROZDROWOTNA - "5 X DZIENNIE WARZYWA I OWOCE"
26 listopada br. już po raz XVI podsumowaliśmy akcję ogólnoszkolną poświęconą zdrowemu trybowi życia. Głównymi celami tego dużego przedsięwzięcia było promowanie aktywności ruchowej oraz zdrowego odżywiania wśród dzieci i młodzieży, ze szczególnym uwzględnieniem klas młodszych.
DZIEŃ OTWARTY SZKOŁY - PIERWSZA POMOC
DZIEŃ OTWARTY w naszej szkole odbył się we wtorek 26 listopada 2019 r.
Wśród wielu atrakcji przygotowanych dla przyszłych pierwszoklasistów, były również zajęcia z udzielania pierwszej pomocy, które poprowadziła p. Katarzyna Perniok i p. Alicja Marciniak.Przedszkolaki mają ogromną wiedzę nt. pierwszej pomocy. BRAWO!